Sunday, May 09, 2010

Jangan biarkan rasa marah menguasai diri

Ekoran rasa marah ak baru2 ni,di sini ak nk bg info buat renungan kte bersama.

Beberapa petikan hadis:

Dari Shal Bin Muaz, dari ayahnya: Sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Barangsiapa yg dpt menyembunyikan kemarahan sedangkan ia berkuasa utk menampakkannya, maka pada hari kiamat Allah akan memanggilnya dan membenarkannya untuk memilih mana2 bidadari yg disukainya.( HR>Termizi dan Abu Daud)

Dari Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasullullah s.a.w:Barangsiapa menyembunyikan kemarahannya sedangkan ia boleh meluahkannya, maka Allah akan memenuhi hatinya dengan perasaan aman dan iman (HR. Abu Daud)

Dari Ibnu Umar berkata: Bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda: Seorang muslim yg bermasyarakat dan ia dpt bersabar atas penyeksaan yg mereka berikan, lebih baik drp seorang Muslim yg tidak bermasyarakat dan tidak dpt sabar akan penyeksaan drp mereka (HR. Termizi dan IBnu Majah)

CARA-CARA UNTUK MENGATASI RASA MARAH:

1. Rasakan Yang Orang Lain Rasakan

Cubalah bayangkan apabila kita marah kepada orang lain. Nah, sekarang tukar posisi di mana anda menjadi orang yang dimarahi. Bagaimana rasanya dimarahi. Kalau kemarahan sifatnya mendidik dan membangun mungkin ada manfaatnya, namun jika marah membabi buta tentu jelas anda akan merosakkan sendiri.

2. Tenangkan Hati Di Tempat Yang Nyaman

Jika sedang marah alihkan perhatian anda pada sesuatu yang anda sukai dan lupakan segala yang terjadi. Tempat yang sunyi seperti taman, pantai, kebun, ruang santai, dan sebagainya mungkin tempat yang sesuai bagi anda. Jika emosi agak memuncak mungkin rekreasi untuk penyegaran diri sangat diperlukan.

3. Mencari Kesibukan Yang Disukai

Untuk melupakan kejadian atau sesuatu yang membuat emosi kemarahan kita memuncak kita perlu sesuatu yang mengalihkan amarah dengan melakukan sesuatu yang menyenangkan dan dapat membuat kita lupa akan masalah yang dihadapi.

4. Curahan Hati Pada Orang Lain Yang Bisa Dipercaya

Menceritakan segala sesuatu yang terjadi pada diri kita mungkin dapat sedikit banyak membantu mengurangi beban yang ada di hati. Jangan ceritakan pada orang yang tidak kita percayai untuk mencegah cerita peribadi kita disebar kepada orang lain yang tidak kita inginkan. Berceritalah pada sahabat, isteri, orang tua, saudara atau sesiapa sahaja yang boleh dipercayai.

5. Mencari Penyebab Dan Mencari Solusi

Ketika fikiran anda mulai tenang, cubalah untuk mencari sumber permasalahan dan bagaimana untuk menyelesaikannya dengan cara terbaik. Untuk memudahkan gunakan sehelai kertas kosong dan sebatang pen untuk menulis masalah yang anda hadapi dan apa saja jalan keluar atau solusi masalah tersebut. Pilih jalan keluar terbaik dalam menyelesaikan setiap masalah yang ada. Mungkin itu semua akan secara signifikan mengurangi beban fikiran anda.

6. Melupakan Masalah Yang Ada

Ketika rasa marah menyelimuti diri kita mungkin tidak sedar.Apabila kita sedar sedang diliputi amarah maka inagtkan diri bahawa kawal marah tersebut . Ubah rasa marah menjadi sesuatu yang tidak penting.

7. Berfikir Rasional Sebelum Bertindak

Sebelum marah kepada orang lain cubalah anda memikirkan dulu apakah dengan masalah tersebut anda layak marah pada suatu tingkat kemarahan. Masalah kecil jangan dibesar-besarkan dan masalah yang besar jangan diperkecilkan.

8. Diversifikasi Tujuan, Cita-Cita Dan Impian Hidup

Semakin banyak cita-cita dan impian hidup anda maka semakin banyak hal yang perlu anda raih dan kejar mulai saat ini. Tetapkan impian dan angan hidup anda setinggi mungkin namun dapat dicapai apabila dilakukan dengan serius dan kerja keras. Hal tersebut akan membuat hal-hal remeh tidak akan menjadi penting kerana anda terlalu sibuk dengan rajutan benang masa depan anda. Mengikuti nafsu marah bererti membuang-buang waktu anda yang berharga.

9. Kendalikan Emosi

Orang yang mudah marah dan cukup membuat orang di sekitarnya tidak selesa sudah tentu sangat tidak baik. Kehidupan sosial orang tersebut akan buruk. Ikrarkan dalam diri untuk tidak mudah marah. Santai saja terhadap sesuatu yang tidak penting. Tujuan hidup anda adalah yang paling penting. Anggap kemarahan yang tidak terkendali adalah musuh besar anda dan jika perlu mintalah bantuan orang lain untuk mengatasinya.

Insya ALLAH,ak akan banyak sabar lepas ni n cuba kawal kemarahan.semoga segala amalan kita mendapat ganjaran PAHALA.AMIN....

sumber: organisasi.org

No comments:

.:KLIK UNTUK MENYUMBANG:.