Sunday, July 24, 2011

RESIPI NASI KERABU TUMIS

Assalamualaikum..


Nasi kerabu tumis ni agak complicated untuk dibuat. Walau bagaimanapun, disebabkan mak aku yang request nak makan , so aku and akak aku buat la. *Mak aku jadi pemantau je. Hehe..

(Tak boleh bagi exact amount untuk bahan-bahan because resipi ni mak aku yang bagi. Maklumlah, resipi orang berpengalaman ni diorang main campak-campak je.U got what I mean aiitt??)

Bahan-bahan kuah tumis:
Sedikit cili kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
Santan (sebiji kelapa)
Budu
Asam keping
Garam

Bahan-bahan sambal kerisik ikan:
2 ekor ikan kembung saiz sederhana
1/3 biji kelapa parut
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
2 keping gula merah

Bahan-bahan ulam:
Serai
Bunga kantan
Pucuk ketereh
Timun

Cara-cara membuatnya.

Kuah tumis:

1.Panaskan santan dalam periuk. Kacau sehingga pecah minyak.

2.Masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering dan halia yang telah diblend. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.

3. Seterusnya masukkan asam keping, garam dan budu secukup rasa. Kacau sehingga pekat.

Sambal kerisik ikan:

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia dan gula merah sehingga lumat.

2. Panggang ikan sehingga masak dan diambil isinya sahaja dan ditumbuk bersama bahan di atas.

3.Goreng kepala parut tanpa minyak sehingga keperangan. Apabila sudah perang, kisar sedikit.

4. Campurkan kesemua bahan-bahan tadi dalam satu bekas. Tambahkan garam. Kacau hingga sebati.

Ulam:

1. Potong halus-halus serai, bunga kantan, pucuk ketereh, dan timun. Gaul sehingga semuanya sekata.


Nasi kerabu tumis sedia untuk dimakan. Campur dan gaulkan nasi bersama kuah tumis, sambal kerisik dan ulam. Lagi sedap kalau ditambah ikan goreng tepung keropok atau solok lada.

Adeh, rasa lapar pula perut ni. Sedapnya pekena nasi kerabu tumis!

Selamat mencuba!

No comments:

.:KLIK UNTUK MENYUMBANG:.