Friday, August 05, 2011

TAZKIRAH 2,3 DAN 4 RAMADHAN

Assalamualaaikum..

Entry kali ini aku rangkumkan tazkirah-tazkirah untuk hari kedua, ketiga dan keempat kita berpuasa. Almaklumlah, kesibukan pergi kekelas memandu dan kelapangan masa yang diisi untuk mengecas semula tenaga yang hilang dengan berehat menyebabkan ketiadaan masa untuk mengupdate blog seperti yang aku janjikan. Maafkan aku teman-teman bloggers kerana memungkiri janji.

Seharusnya momentum beribadat di bulan yang mulia ini dikekalkan malah digalakkan untuk ditingkatkan. Jangan sesekali berkurang!

Baiklah, tazkirah ini aku mulakan dengan tafsir surah Al-Fatihah:

Bismillahirrohmanirrrohim..

[1] Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

[2] Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

[3] Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

[4] Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).

[5] Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

[6] Tunjukilah kami jalan yang lurus.

[7]Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Sebagai umah Islam yang merasakan dia betul-betul mahu menjadi umat yang taat, dia seharusnya memahami tafsir surah Al-Fatihah kerana surah ini merupakan ummul kitab dan diwajibkan membacanya untuk setiap rakaat dalam solat.

Salah satu cara untuk mendapat khusyuk dalam solat ialah dengan memahami maksud setiap ayat yang dibaca dalam solat. Oleh itu, amatlah wajar untuk setiap daripada kita untuk faham maksud surah ini.


Sampai ketemu!

No comments:

.:KLIK UNTUK MENYUMBANG:.